Zdravé nemusí být nechutné

Boj s nadváhou je vždy snahou o nalezení optimálního stavu, při kterém je nutné se vyvarovat extrémům. Mezi lidmi panuje zažitý názor, že většina zdravého jídla zároveň nechutná příliš dobře. Co je na tom pravdy?

Navzdory předsudkům a extrémům
Vytvoření úplného seznamu pravidel zdravé výživy a správné životosprávy určitě není jednoduché. Navíc je nutné počítat s tím, že každý člověk je jiný z hlediska potřeb, takže by takový univerzální souhrn pravidel nebyl použitelný pro každého. Snahou tohoto článku je tedy vytvořit určité povědomí a zbourat zažité předsudky, že zdravé jídlo nechutná příliš dobře a správná životospráva není cool nebo in.

Obecně platí, že v první řadě je nutné se vyvarovat extrémům. Chcete-li zhubnout, není řešením radikální omezení přísunu jídla téměř na nulu. Tělo potřebuje energii dodávanou sacharidy a stavební prvky pro růst a obnovu svalů dodávané bílkovinami. Radikální diety mohou být velmi nebezpečné a mimo to, že se shozená kila vrátí vlivem jojo-efektu, navíc ohrožujete své zdraví. Nejde jen o to shodit kila, ale především se dostat do fyzické a duševní pohody. Ale jak na to?

Snažte se najít své optimum
Boj s nadváhou je vždy snahou o nalezení optimálního stavu. Máte-li genetické sklony k obezitě, může vám to občas přijít jako nekonečná a zoufalá bitva, ve které je každé vítězství pravidelně vystřídáno porážkou. Hledání optimálního stavu znamená hledání optimální fyzické zátěže doplněné optimálním příjmem jídla.

Doporučuje se konzumovat potraviny zahrnující celozrnné produkty, zeleninu a ovoce. Každý den byste měli zkonzumovat alespoň 500 gramů ovoce a zeleniny. Pokud to není nutné, omezte sůl, prospějete tak nejen svému kardiovaskulárnímu systému. Nedostatku soli se nebojte – je známým faktem, že lidé žijící v civilizovaných zemích konzumují 10-20krát více soli, než potřebují. Přemíra solení je jen zlozvyk, kterého se dokážeme zbavit.

Můžete si být jisti, že předsudky týkající se zdravého jídla jsou ve většině případů mylné. Existuje nepřeberné množství receptů na chutná a zároveň zdravá jídla, vedle kterých se běžná hospodská strava bude cítit jako genetický odpad.

Také se nemusíte bát občas si trochu dopřát. Pokud víte, že jste se svému tělu dostatečně věnovali a zároveň jste drželi přísun kalorií na uzdě, nebojte se dát si čas od času zmrzlinu nebo podobnou pochutinu. Jen je dobré si takové věci držet od těla – občasná návštěva cukrárny je lepší než strategické zásoby zmrzliny v mrazáku.

Jak bojovat proti žravosti
Popadne-li vás záchvat žravosti, je možnou záchranou kyselá naložená zelenina, kterou si naservírujete namísto oblíbené klobásky nebo bůčku. Dlouhé žvýkání této zeleniny společně s její kyselou chutí vyvolají pocit sytosti, a choutky tak budou alespoň na čas zažehnány. Silnou chuť na sladké můžete zahnatpeprmintovým bonbonem, po kterém se napijete sladké šťávy nebo džusu.

Také se doporučuje zamíchat do jogurtu nebo teplého mléka koření, jako je skořice, muškátový oříšek nebo vanilka. Takto se vám podaří ošálit smysly, neboť jim sice dodáte chuť spojenou s cukrovinkami, ale bez jejich kalorického obsahu. Snažte se využít volný čas jinak než konzumací sladkostí – čtěte, luštěte křížovky, vyražte na procházku. Vyvážená strava doplněná o dostatek minerálů a vitamínů navíc zajistí, že vaše tělo nebude chtít nedostatek těchto součástí výživy mylně kompenzovat touhou po sladkostech a tučných jídlech. Často se totiž stává, že tělo takto vyjadřuje například potřebu po chromu, kterého má momentálně nedostatek.

Exit mobile version