Kouření doutníků

Kouření doutníků je pro mnoho lidí součástí životního stylu. Doutníky, na rozdíl od obyčejných cigaret, ale i třeba vína nebo dalšího alkoholu, působí na všechny smysly – chuť, čich, hmat, ale i zrak. Pro mnohé lidi jsou doutníky přitažlivým symbolem úspěšnosti a moci, neboť cena zvláště těch kvalitních, ručně zpracovaných, dosahuje řádu stovek až tisíců korun.

V tomto článku přinášíme první díl z plánované série zaměřené na doutníky.

V současnosti by se mohlo zdát, že klasické cigarety, především vlivem jejich snižující se kvality a neutuchajícímu boji proti kuřákům, jsou na ústupu. Mnoho lidí vidí alternativu cigaret v kvalitních doutnících, u kterých nejde, tak jako u cigaret, jen o uspokojení potřeby po nikotinu, ale především o úžasný prožitek pro všechny smysly, prožitek, který obyčejné cigarety rozhodně neposkytnou.

Rozdělení doutníků

Doutníky se v zásadě dělí podle několika základní kritérií – hlavní roli při výběru hraje kvalita, velikost a také typ náplně doutníku.

Volba doutníků se bude odvíjet od vkusu kuřáka a často také záleží na příležitosti. Pravidelný kuřák si s vysokou pravděpodobností nebude vždy připalovat ručně vyráběný longfiller, ale pravděpodobně sáhne po nějakém strojově vyráběném kousku.

Dělení doutníků podle kvality:

Premium – Náplň tvoří dlouhé tabákové listy, minimálně krycí list je vázán ručně.

Super premium – Náplň a krycí list pochází ze speciálně vybraného tabáku, doutník musí zrát podle přesně daného postupu

Vintage – Prakticky to nejlepší, co si můžete za peníze koupit. Výběr tabáku i výroba zajišťuje naprosto nezaměnitelnou chuť.